Zeg je Tanzania dan denken de meeste mensen aan schitterende wildparken, Afrika’s hoogste berg Kilimanjaro en het tropische eiland Zanzibar. Maar Tanzania is zoveel meer dan dat. Met Tanzania in 20 foto’s wil ik je een inkijkje geven in het dagelijkse leven in dit fascinerende land.

Veel Tanzaniaanse vrouwen dragen kleurrijke traditionele jurken en hoofddoeken, vooral op feest- en zondagen.

De gracieuze Maasai staan vooral bekend om hun kleurrijke kleding, sieraden en springende dans. Nog steeds leven deze nomaden op de Afrikaanse savanne met hun vee, maar een groeiend aantal ook een stuk minder traditioneel in de steden.

Langs de weg vindt je vaak diepe geulen. Handig om het vele water af te voeren tijdens het regenseizoen, maar ook heel tricky als je ’s avonds in het pikkedonker op pad bent.

Alles wordt aan de kant van de weg verkocht in kleine duka’s, van groenten en fruit tot kleding en kolen.

…. en dus ook bedden

Achterop een piki piki (brommer) kunnen Tanzanianen echt alles vervoeren; een geit, bank, koelkast of honderden eieren.

Hoeveel broden kun je vervoeren op één fiets?

Vat de koe maar meteen bij de horens en stop hem in je bakkie.

De Tanzaniaanse bruiloftstaart. Voor elke gast een stukje geroosterde geit.

Rond de maand December staan de Christmas trees overal in bloei, zo mooi. Je ziet ze in rood, oranje en paars.

Tanzaniaanse vrouwen dragen werkelijk alles op hun hoofd, van takkenbossen en bakken met vaatwerk tot stapels sokken en enorme emmers met water of fruit. Van kleins af aan leren kinderen al dingen op hun hoofd mee te dragen.

Vanwege de vruchtbare grond zie je in Tanzania overal bananen- en koffieplantages.

In Tanzania is er een overvloed aan fruit. Op de vele marktjes en langs de kant van de weg kun je voor weinig geld populaire fruitsoorten kopen zoals banaan (rood en geel), mango, ananas, papaya, watermeloen en sinaasappels. Zo lekker de smaak van zongerijpt fruit.

Ze zeggen wel ‘de beste manier om een cultuur te leren kennen is via het eten’. Een aantal lokale gerechten die je echt moet proeven in Tanzania: Pilau (gekruide rijst met vlees), Chapatti (soort wrap), Yama Choma (gegrild vlees), Mandazi (donut), Ugali (maïspap), Ndizi Kaanga (gefrituurde banaan) en Chipsi Mayai (omelet van friet en groenten).

Grote kans dat je apen tegenkomt tijdens een wandeling over een koffieplantages of in een bosrijke omgeving. De kleine vervet aapjes zijn grappig en een beetje schuw in tegenstelling tot de brutale bavianen.

Kamperen in de wildernis met onverwacht bezoek.

Als je van actie houdt buiten in de natuur zijn er in Tanzania genoeg mogelijkheden zoals mountainbiken, paardrijden, bergbeklimmen, canopy tours, wandeltochten of relaxt kanoën op een van de meren. Alleen dan wel met hele bijzondere toeschouwers ☺.

Aan het eind van de middag, als de scholen sluiten, zie je overal op straat schoolkinderen lopen in uniform. Het maakt niet uit of je uniform kapot is of vies, als je op school maar een uniform aanhebt anders wordt je naar huis gestuurd. Het gemiddeld aantal kinderen in een klas in Tanzania is 66, maar in sommige delen van het land ligt dat aantal driemaal zo hoog.

Als je de stad uitrijdt zie je al snel de uitgestrekte vlaktes voor je, met acaciabossen en glooiende heuvels, waar je vooral Maasai jongens tegenkomt die rondtrekken met hun kudde geiten en koeien.

Zoek jij een tekstschrijver die voor je blogt? Neem dan gerust contact met me op.

Pin It on Pinterest

Share This